Így spórolj a fűtéssel

Az épületszigetelés az egyik kulcsfontosságú tényező a kényelmes és energiatakarékos épületek létrehozásában. A legtisztább és legolcsóbb energia az, amit nem kell újratermelni, mert sikerül megtartani. Az épületszigetelés különböző típusokból és anyagokból származhat. Íme néhány népszerű épületszigetelési módszer:

tervezes m e1705155335750 - Így spórolj a fűtéssel

Hatékony fűtési rendszer példa

Hatékony fűtési rendszer esetteanulmány – levegő-levegő hőszivattyús padlófűtés kiegészítve a konyhapult előtt, a kanapé felett, és a dolgozó asztal felett infrapanellal. Ez azért tökéletes választás, mert:
tovább olvasom>>>

új otthonok 768x467 - Így spórolj a fűtéssel

1. Hőszigetelés:

 • Ez a legfontosabb, hiszen olyan energiát nyerünk vele, amit nem kell újra és újra megtermelni. E tekintetben ez a leghatékonyabb módszer otthonunk fenntarthatóságának biztosítására.
 • Fontos azonban, hogy a légtechnikáról ne feledkezzünk meg, hiszen amíg szigeteletlen volt a házunk, addig volt egy természetes szellőző berendezésünk.
ManInstallingFiberglassInsulation - Így spórolj a fűtéssel

2. Programozható termosztát használata:

 • Ezzel a módszerrel közel felére tudjuk csökkenteni a szükségszerűen újra és újra megtermelt energia felhasználását. Állíts be egy programozható termosztátot, amely automatikusan szabályozza a hőmérsékletet a nap folyamán. Csökkentheted a fűtési igényt, amikor nincs otthon vagy éjszaka.
 • A fűtési rendszerek vezérlése okos otthon rendszerbe integrálható, így egy kézben tudod tartani otthonod energia gazdálkodását.
vizzaro szigeteles attetszo 150x80 1 - Így spórolj a fűtéssel

3. Energiatakarékos fűtési rendszerek:

 • Minden fűtés típusnak vannak előnyei.
 • A különböző típusokból érdemes egy integrált rendszert képezni, hogy az előnyök szinergiáját minél nagyobb mértékben ki tudjuk használni.
 • Fontold meg a modern, energiatakarékos fűtőberendezések (pl. kondenzációs kazánok, hőszivattyúk) telepítését. Ezek hatékonyabban hasznosítják az energiát.
 • Nagyon sok energiát meg tudunk takarítani azzal, ha nem fűtünk mindent egyformán, hiszen otthonunkban nagyon sok esetben egy helyben tartózkodunk huzamos ideig. Ilyenek a dolgozó asztal, konyha pult, kanapé, fürdőszoba. A leghatékonyabb lokális fűtést zónázható infra sugárzókkal tudod megvalósítani panelek, vagy lokalizálható padlófűtés kiépítésével.
 • Rezsicsökkentésünk érdekében – természetesen – nemcsak az energiafelhasználás játszik szerepet, hanem az energia aktuális ára is. A kedvezményes tarifák adta lehetőségek kiaknázására is érdemes figyelmet szentelni, azonban ne feledje, hogy ezek bármikor felülírhatják egy tollvonással, ezért csupán a kedvezményes tarifák adta lehetőségekre hosszú távon nem célszerű hagyatkozni.
reluxavezerles 150 - Így spórolj a fűtéssel

4. Redőnyök és sötétítők használata:

 • Éjszakai leeresztett redőnyök vagy függönyök segíthetnek a hő megtartásában. Napközben pedig használd ki a természetes napsütést, nyitott redőnyökkel vagy sötétítőkkel.
 • Nem is gondolnád, mennyire fontos a napsütés segítségének kihasználása. Az üvegfelületek érő napsugarak akár 10 Celsius fokkal is hozzájárulhatnak otthonunk fűtéséhez megfelelő szigetelés és nagy üvegfelületek esetén.
building insulation house thermal insulation dana insulation inc attic house png clip art 1 - Így spórolj a fűtéssel

5. Szellőztetés:

 • Szellőztesd ki rendszeresen a lakást.
 • Légtisztító berendezések használatával javíthatod a beltéri levegő minőségét és megelőzheted a páralecsapódást, ami a penészgombák melegágya.
 • Egészségünk miatt fontos, hogy otthonunk levegője tiszta és oxigén dús.

6. Fűtőtestek rendszeres karbantartása:

Tisztítsd meg és tartsd karban a fűtőtesteket rendszeresen. Por és szennyeződések lerakódása növelheti az energiafogyasztást.

7. Időszakos fűtésszünetek:

Amikor nem vagy otthon, vagy alvás közben, csökkentsd a fűtési hőmérsékletet. A hosszabb idejű szünetek alkalmával kapcsold ki teljesen a fűtést.

8. Fűtési rendszer rendszeres ellenőrzése:

Kérj szakembert, hogy ellenőrizze és karbantartsa a fűtési rendszered rendszeresen. Egy hatékonyan működő rendszer kevesebb energiát fogyaszt.

9. Alternatív fűtési módszerek:

Fontold meg az alternatív fűtési módszerek, mint például a kandalló, pelletkályha vagy napkollektorok használatát.