Felvillanyozás

Az épületszigetelés az egyik kulcsfontosságú tényező a kényelmes és energiatakarékos épületek létrehozásában. A legtisztább és legolcsóbb energia az, amit nem kell újratermelni, mert sikerül megtartani. Az épületszigetelés különböző típusokból és anyagokból származhat. Íme néhány népszerű épületszigetelési módszer:

Biztositek tabla csere 768x576 - Felvillanyozás

Hány fázisra és amperre van szükségem?

Ezer éves villanyvezetékek vannak a falban? Szinte biztos, hogy már most túl vannak terhelve az áramkörök, és csoda, hogy eddig nem égett le. Ez esetben szükséged lesz új és több áramkör kialakítására. Az elosztó szekrény cseréjére. Ha 1 db 16 amperes kismegszakítót találsz a fogyasztásmérő alatt, akkor teljesítményt is kell bővíteni. Ráadásul a mérőhely szabványosítást sem úszod meg, ami azt is jelenti, hogy a falon kívülre át kell helyezni a mérőt. 

(pl. elektromos fűtés, elektromos főzőlap) szeretnéd bővíteni a háztartásod, akkor 32 amperig ingyenes a bővítés, e felett azonban ezért is fizetni kell amperenként nettó 3.600 forintot. Ha 32 ampernál többre van szükség, akkor 3 fázisod lesz. Például 3 x 16, 3 x 20, 3 x 25 amper.

 több ezer wattos teljesítménye van. Elektromos fűtésnél, technológiától, a térfogattól és szigeteléstől függően, helyiségenként 700-2.000 watt energiával kell számolnod. Amennyiben a használati melegvizet külön elektromos bojler szolgáltatja, úgy ennek a teljesítményét is vedd figyelembe, ha nem „éjszakai” áramról üzemelteted. Mivel a fűtés és a főzés nem fogják kerülgetni egymást, azzal kell számolnod, hogy sokszor egyidejűleg is fognak üzemelni, vagyis a teljes kapott teljesítményt kell elosztanod a hálózati feszültséggel, 230 volttal. Ehhez add még hozzá a jelenlegi pl. 16 ampert és a már jelenleg hiányzó 5-10 amper szükségletet. Ezzel megkapod, hogy hány amperre lesz szükséged.

Solar Edge monitoring system 800 AT 768x597 - Felvillanyozás

Hány kW-os napelem rendszert telepítsek?

Mielőtt beletörne a ceruzánk a matekozásba, nézzük meg, hogy mekkora hely adott a napelemek elhelyezéséhez. E feladat elvégzéséhez érdemes szakember véleményét kikérni, ugyanis ezt befolyásolja a tető tájolása, a tetőablakok, kémények területe, száma, elhelyezkedése, és a tetőszerkezet alkalmassága. Ha van helyünk, gondolkodhatunk a talajon, garázstetőn stb. elhelyezésen is. Ha megtudtuk, hogy mennyi a kapacitásunk, nagy lépést tettünk a megoldás felé.

a nagy fogyasztók számbavétele. Ezekből elsősorban a fűtési rendszer(ek) technológiáját és annak energia-felhasználását kell meghatározni, egyrészt a fogyasztásuk mértéke, másrészt pedig a fogyasztás szezonalitása miatt. Utóbbi azért fontos, mert télen kevesebb energiát fog termelni a napelem rendszerünk. Házunk hőmegtartó képessége rendkívül fontos, azonban érdemes abból kiindulni, hogy előbb-utóbb úgyis ki lesznek cserélve a rossz nyílászárók, és a falak, tető, aljzat is szigetelve lesznek. Így praktikus, mert sem a napelem, sem a fűtési rendszert nem szeretnénk feleslegesen túlméretezni, a szigetelés és a nyílászáró pedig nem kér enni. Ha most építjük a házunkat, akkor vannak mérnöki számítások az energia-felhasználásra, ha pedig nincs ilyen, akkor ennél is jobb a tapasztalat, amit a számlákból tudunk kiolvasni. Ezt akkor is megtehetjük, ha gázfűtést cserélünk elektromosra. A szigetelés és nyílászárócsere energiamegtartó hatását illetően érdemes szakemberrel egyeztetni. A különböző vélemények mérlegelésekor vegyük figyelembe a mögöttes érdekeket is!

tervezes m e1705155335750 - Felvillanyozás

A rezsicsökkentés tényezői

Fogyasztás:

A komfort megtartása kevesebb energiával: Különböző fűtési rendszerek együttműködésének hatékony kihasználása. A számunkra inaktív időszakok energiafelhasználásának optimalizálása vezérléssel.

tovább>>>

Az energiaigény csökkentése

a megtermelt energia megtartásával, és megtartott energia egészséges szinten tartásával.

Kevés energiából előállítani sokat

az úgynevezett hőszivattyúk által a környezeti energiájának hatékony átalakítása fűtésre, hűtésre. Fontos megjegyezni, hogy a hőszivattyúk csak részben termelnek energiát, a működésükhöz szintén energia szükséges. Szintén említésre méltó tényező, hogy ezek az eszközök jelentősen nagyobb beruházást igényelnek, mint a kevésbé hatékony eszközök.

Ár (tarifa):

Az aljzatszigetelés hatékonyan csökkentheti a hőveszteséget, különösen a földszintes épületeknél. A megfelelő aljzatszigetelés kényelmesebb lakókörnyezetet teremthet, különösen padlófűtéssel kiegészítve, hiszen elsősorban lábról fázunk. Ha komfortos érzetet biztosítunk lábainknak, a rezsiköltséget is jelentősen tudjuk csökkenteni, hiszen így alacsonyabb levegőhőmérséklet mellett is komfortosan érezzük magunkat.

tovább>>>

smart home system 768x760 - Felvillanyozás

IQ otthon

Az intelligens vagy okos otthon egy nagyon izgalmas terület, ha modern stílusú vagy az otthon kialakításban. Ha nagy házad van, tele elektromos eszközökkel, és elfoglalt vagy, csak idő kérdése, hogy mind kényelmi, mind energia-felhasználás csökkentési célból le tedd a voksod valamely okos otthon rendszer használata mellett.

tovább>>>

Biztositek tabla csere 768x576 - Felvillanyozás

Hibaelhárítás, és amit mi is megtehetünk.

Talán nem is gondolná, de van néhány egyszerű lépés, melynek tudatában a hibák nagy részét Ön is meg tudod határozni. Ezáltal a hibát akár ki is tudja iktatni anélkül, hogy felborulna az életed.

tovább>>>

Otthoni autótöltők

  1. Háztartási dugalj töltő (EVMSE vagy EVSE – Electric vehicle supply equipment): Ez az alapvető töltő típus. Általában otthoni elektromos aljzatokba csatlakoztatható. Magyarországon 230V feszültséggel működik. Áramfelvételük általában 10 amper vagy annál kisebb.
  2. Falra szerelhető töltők (Home Charging Station): Ezek speciális töltőberendezések, amelyeket otthoni garázsokban vagy parkolóhelyeken lehet elhelyezni. Gyorsabb töltési sebességet kínálnak, mint a háztartási dugalj töltők. Áramfelvételük általában 16 amper vagy annál nagyobb.