Teendők elektromos meghibásodás esetén

Ebben a részben arról beszélünk, hogy nem működik valami a háztartásban. Bekövetkezett vészhelyzet, mint áramütés vagy tűzeset nem része jelen témánknak.

Eszközeink, melyeket jó, ha ismerünk

placeholder - Teendők elektromos meghibásodás esetén

Fi-relé

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

placeholder - Teendők elektromos meghibásodás esetén

Kismegszakító

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

placeholder - Teendők elektromos meghibásodás esetén

Olvadó biztosíték

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Mit tapasztalunk?

 1. Valahol szökik az áram, testzárlat van.
 2. Először is kapcsold le az összes kismegszakítót
 3. Utána kapcsold vissza a Fi-relét
 4. Majd egyesével kapcsold vissza a kismegszakítókat, hogy kiderüljön, melyik áramkörben van a hiba. Amikor megtalálod, le fog oldani a Fi-relé. A problémás áramkör kismegszakítóját kapcsold le, a többi kismegszakítót felkapcsolhatod. A Fi-relét ismét kapcsold fel. Így a problémás áramkör kivételével minden működni fog a háztartásban.
 5. Vannak nagy fogyasztók, melyeknek általában saját áramkörük van kismegszakítóval. Ilyenek lehetnek például egy elektromos kazán, elektromos padlófűtés, elektromos sütő, elektromos főzőlap. Ez esetben már azt is lehet tudni, hogy – hibátlan vezetékeket és kötéseket feltételezve – melyik eszköz okozta a gondot.
 6. Világítási áramkör esetében sem bonyolult megtalálni a tettest. Kapcsolja le minden lámpát! Váltó kapcsoló esetén idézd fel, hogy világított-e az adott lámpa a hiba bekövetkeztekor, és amennyiben világított, kapcsolja rajta egyet! Ezt követően kapcsold fel a kismegszakítót! Egyesével kapcsolj fel minden lámpát, és amelyiknél lekapcsol a Fi-relé, ott lesz a hiba. Ezt a lámpát kapcsold le, majd mehet fel a Fi-relé, és használhatsz ezen kívül mindent a háztartásban.
 7. Dugaszoló aljzat, alias konnektor áramkör esetén húzzál ki mindent a konnektorokból! Elosztó dugaljakat is! Fi-relé és kismegszakító mehet fel, majd egyesével csatlakoztasd vissza az eszközöket! Amelyiknél ismét leold a Fi-relé, az lesz a hibás. A hibásat húzd ki a konnektorból, a többit újra lehet csatlakoztatni, és használni. Fi-relét vissza lehet kapcsolni.
 8. Amennyiben egyik fogyasztónál sem találsz hibát, úgy esélyes, hogy az áramkörben lesz a gubanc. Ennek például lehet oka akár egy – terhelés hatására – beindult gyenge kötés, vagy a padláson portyázó kisegér.
 9. Érdemes odafigyelni a riasztó rendszer tápellátására is, hiszen a riasztónak van szünetmentes tápja, de idővel alacsony szintre fog merülni az akkumlátor, és be fog indulni a riasztód.
 10. Mellékesen megjegyzem, hogy egyes fogyasztóknak nem tesz jót a kapcsolgatás. A számítógépet kapcsoljuk ki helyesen, mielőtt mindent lekapcsolunk. Természetesen egy töltött akkumlátoros laptop esetében nem kell a gépet kikapcsolni. A hűtőszekrényünket érdemes kihúzni a konnektorból a vizsgálat idejére, mert nem tesz neki jót a ki-be kapcsolgatás.
 11. Végül hívj villanyszerelőt, amit itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Túlterhelődött valamelyik áramkör.
 2. Ennek az az oka, hogy a villamos hálózat nem a fogyasztási szokásaidnak lett kialakítva. Meg kell itt említeni, hogy – főleg motorikus – fogyasztóknál az indítási áramfelvétel kiugróan magas.
 3. Amennyiben visszakapcsolás illetve biztosítékcsere után a lekapcsolás újra megtörténik és akadályoz Téged a feladataid ellátásában, érdemes villanyszerelőt hívni, melyet itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Túlterhelődött valamelyik fázis. Sok esetben csak 1 fázis látja el egy háztartás villamos
  igényeit.
 2. Amennyiben a lekapcsolás újra megtörténik és akadályoz Téged a feladataid ellátásában, érdemes villanyszerelőt hívni, melyet itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Kérdezd meg szomszédaidat, hogy náluk van-e áram! Emeletes házban az alattad vagy feletted lakót.
 2. Ha másnál sincs áram, hívjátok a szolgáltatót! Egyéb esetben a villanyszerelőt hívd, melyet itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Azonnal kapcsolja le minden kismegszakítót a lakáselosztó szekrényben!
 2. Tűz esetén hívd a 112 vagy 105 számot!
 3. Ha még nincs tűz, akkor hívj azonnal villanyszerelőt, melyet itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Mozgasd meg az izzót, esetleg cseréld ki!
 2. Ha továbbra is fennáll a jelenség, hívj villanyszerelőt, melyet itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Ellenőrizd, hogy a lakáselosztó szekrényben minden kismegszakító fel van-e kapcsolva!
 2. Ha le van kapcsolva a kérdéses áramkör, kapcsold fel!
 3. Ha felkapcsoláskor lekapcsol, akkor hiba van. Ez esetben kövesd a 3. pont „Lekapcsolt a kismegszakító vagy az olvadó biztosíték a lakás elosztó szekrényben” című iránymutatását!
 4. Ha minden kismegszakító fel van kapcsolva, mégsem világít a lámpa, akkor hívj villanyszerelőt, melyet itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Először is próbáld ki másik eszközzel, eszközökkel is, hogy meggyőződj, biztosan nincs „áram”, feszültség a konnektorban.
 2. Ha tényleg nincs feszültség, akkor ellenőrizd, hogy a lakáselosztó szekrényben minden kismegszakító fel van-e kapcsolva!
 3. Ha le van kapcsolva a kérdéses áramkör, kapcsold fel!
 4. Ha felkapcsoláskor lekapcsol, akkor hiba van. Ez esetben kövesd a 3. pont „Lekapcsolt a kismegszakító vagy az olvadó biztosíték a lakás elosztó szekrényben” című iránymutatását!
 5. Ha minden kismegszakító fel van kapcsolva, de továbbra sincs feszültség a konnektorban, akkor hívj villanyszerelőt, melyet itt is megtehetsz a gombra kattintva.
 1. Az egyik lehetséges OK, hogy a rendszeres nagy terhelés miatt a termosztát reléje beragadt. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy a kikapcsolod a termosztátot és figyeled a kattanó hangot. Ha hallasz kattanást, akkor a relé kioldott vagyis kapcsol, tehát nem ragadt be a relé.
 2. A másik lehetséges OK, hogy a termosztába nem kellően lett valamelyik vezeték bekötve. Ilyenkor a rossz kontakt miatt meg is olvadhat, kiéghet a termosztát.
 3. Harmadik OK, hogy a fűtőeszköz meghibásodott. Ez lehetett olyan művelet miatt, ami a jelenben történt például egy padlóátfúrás, padlóbontás következtében, de lehetett egy korábbi kisebb sérülés miatt is. Utóbbi azért következhet be, mert a nagy áramfelvétel miatt komoly fizikai igénybevételnek van kitéve a fűtőeszköz. Így egy korábban bekövetkezett kisebb sérülés is jelentős problémát tud okozni.
 4. Egy fűtőeszköz hiba miatt először a Fi-relé fog leoldani. Ilyenkor még nincs végzetes hibája a fűtőeszköznek. Ha nincs Fi-relé, akkor a fűtőeszköz teljes szakadási sérülést fog elszenvedni anélkül, hogy tudtunk a sérüléséről.
 5. Amennyiben közvetlenül laminált padló alá telepített fűtőeszközről van szó, úgy a laminált padló felszedése után szemrevételezéssel megállapítható a hiba helye, és javítható az eszköz.
 6. Amennyiben betonba vagy csemperagasztóba, padloponba ágyazott fűtőeszközről beszélünk, úgy két lehetőség marad.
  1. Ha a Fi-relé leoldott, akkor a hiba helye meghatározható.
  2. Ha nincs Fi-relé, vagy van Fi-relé, de nem oldott le, mert az árnyékolás nem folytonos és a hiba az árnyékolás szakadása után van, akkor a hibát nem lehet kimérni.
 7. A hiba megállapításához hívjon szakembert, amit a gombra kattintva is megtehetsz.
 1. Először is próbáld ki másik eszközzel, eszközökkel is, hogy meggyőződj, biztosan nem a porszívó, hajszárító stb, a hibás.
 2. Ha nincs feszültség a konnektorban, akkor kövesd a 9. pont „Nincs áram a konnektorban” című iránymutatását!
 3. Ha van feszültség a konnektorban, akkor ellenőrizd, hogy a lakáselosztó szekrényben minden kismegszakító fel van-e kapcsolva!
 4. Ha le van kapcsolva a kérdéses áramkör, kapcsold fel!
 5. Ha felkapcsoláskor lekapcsol, akkor hiba van. Ez esetben kövesd a 3. pont „Lekapcsolt a kismegszakító vagy az olvadó biztosíték a lakás elosztó szekrényben” című iránymutatását!
 6. Ha tényleg a háztartási eszközzel van gond, akkor vidd el szervízbe, vagy vegyél újat.