Okos otthon telepítés

smart home system - Okos otthon telepítés

Okos otthon

Sokak fejében még ma is az a kép él az okosotthonokról, hogy csak arra jó, hogy telefonról kapcsolgassuk a villanyt. Viszont az okosotthon sokkal több ennél. Egy okosotthon célja, hogy kényelmesebbé, energiahatékonyabbá és biztonságosabbá tegye otthonunkat. Magába foglal energiahatékonysági eszközöket: termosztátokat, fogyasztásmérőket, árnyékolástechnikai eszközöket. Biztonságtechnikai eszközöket: kamerákat, füstérzékelőket, vízszivárgás érzékelőket. Világítástechnikai eszközöket: lámpákat, izzókat, különböző fényforrásokat. Ezeken felül különböző szenzorokat, aktuátorokat, kapcsolókat.

elektromos fűtés hideg burkolat alá - Okos otthon telepítés

Okos elektromos fűtés

Kizárt, hogy a lakás vagy a ház minden helyiségében mindig tartózkodik valaki. Amikor a családtagok dolgoznak, iskolában vannak, felesleges ugyanazt a hőmérsékletet tartani, mint amikor mindenki otthon van. Napközben tehát érdemes csökkenteni a hőmérsékletet. A GRENTON intelligens rendszere automatikusan, előre beállított paraméterek alapján szabályozza az egyes helyiségek hőmérsékletét, ehhez csupán egy ütemtervet kell megadnod.

Kapcsolo - Okos otthon telepítés

Világítás vezérlés

A korszerű LED fényforrások manapság a legtöbb otthonban megtalálhatók, tökéletes világítást nyújtanak a lakás minden helyiségében. Energiafogyasztásban jobban teljesítenek a hagyományos izzóknál, ám némi odafigyeléssel még többet spórolhatsz. A Grenton intelligens dimmermoduljainak segítségével egyetlen mozdulattal az igényeidhez igazíthatod a megvilágítást. Elegendő, ha a fény intenzitását a felére csökkented, ezzel is sokat megtakaríthatsz.

villamos hálózat előkészítése - Okos otthon telepítés

Okos dugaljak

Tévedés, hogy a konnektorban hagyott telefon- vagy laptoptöltő egyáltalán nem fogyaszt. A „készenléti" üzemmód éves szinten valóságos energiazabáló, különösen akkor, ha elég sok készülékedet így hagyod. Határozd meg azokat az áramköröket, amelyek a távolléted alatt lekapcsolhatók és vezéreld az épületautomatizálási rendszereken keresztül: amint elhagyod az otthonod ezek lekapcsolódnak, míg a fennmaradók (például hűtőszekrények) bekapcsolva maradnak.