Teljesítménybővítés

Ön az ELMŰ által regisztrált villanyszerelőt keres Budapesten? Teljesítménybővítésre van szüksége? Szeretné villanyóráját áthelyezni vagy mérőhelyét szabványosítani? Vezérelt árammal csökkentené villanyszámláját?


Cégünk egyik fő profilja lakások és irodák elektromos mérőhelyének kiépítése és áthelyezése, valamint mérőóra helyek szabványosítása és a teljesítménybővítés.

Fontos! Fenti munkák elvégzését és  a villanyóra plombáinak eltávolítását 2017. január 1-től  kizárólag ajánlott-regisztrált villanyszerelő végezheti.

Regisztrált villanyszerelő csapatunk nem csak a kivitelezési munkákban nyújt teljes körű szolgáltatást, hanem az ELMŰ ügyintézés folyamatát is magára vállalja.
Az ügyintézés a plombák (zárpecsét) bontásától az igénybejelentés benyújtásán keresztül, egészen az új szerződés kézbe adásáig, a teljes dokumentáció beszerzését magában foglalja.

Ki ne szeretné gyorsan és kényelmesen, kitűnő szakemberekkel, probléma- mentesen elvégeztetni a villanyóra teljesítménybővítésével, áthelyezésével, szabványosításával kapcsolatos ügyeket?

Elismert, regisztrált villanyszerelőink nagy gyakorlatának köszönhetően gyorsan és gördülékenyen, az Ön igényeihez igazodva intézzük a szükséges teendőket.

 

Mit jelent a teljesítménybővítés?

Röviden a villanyóra kismegszakítójának (biztosítékának) cseréjét nagyobb értékűre.
Lakásokban és irodákban leggyakrabban villanytűzhely és villanysütő, esetleg klíma vásárlásakor, valamint az elektromos berendezések számának növekedésével válik szükségessé a csere.
Azokban a társasházakban, ahol a fővezetékek még nem voltak cserélve, nem megfelelő keresztmetszetű, vagy textil szigetelésű vezetékezés található, gyakran nincs lehetőség a teljesítmény bővítésére. Érdemes erről előzetesen tájékozódni a társasház közösképviselőjétől.

 

Mennyibe kerül a teljesítménybővítés?

32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7.328 Ft-os szerelési díjat, melyet utólag fizettet és számláz ki a szolgáltató.
32 Amper feletti igény esetén 3.600 Ft+Áfa/Amper hálózatfejlesztési díj fizetendő.
Fontos megemlíteni, hogy a mérőóra helynek azonban az ELMŰ és a szabványok előírásainak meg kell felelnie, melynek felülvizsgálata, dokumentálása, illetve kivitelezése, a műszaki feltételek megteremtése a regisztrált villanyszerelő kompetenciája.

regisztrált villanyszerelőnek fizetendő összeg mindig a helyszíni adottságok függvénye, ezért pontosan nem meghatározható.


A leggyakrabban előforduló kivitelezési díjak az alábbiak:
– mérőhely felülvizsgálat és dokumentáció elkészítése: 22.200 Ft
– ELMŰ ügyintézés (opcionális): 15-30.000 Ft 
– mért és méretlen fővezeték cseréje: 30.000 Ft-tól
– 1 fázisú villanyóra 32 Amperes teljesítménybővítése: 22.200-160.000 Ft.

Pontos, tételes árajánlatot kizárólag előzetes helyszíni felmérést követően tudunk készíteni, keressen bátran elérhetőségeinken.

 

Villanyóra áthelyezés

Lakásfelújítás, iroda átalakítás alkalmával gyakran ütközünk korlátokba, például a rossz helyen lévő villanyóra miatt. Legtöbbször falak bontásakor, vagy ajtónyílások vágásakor válik szükségessé a villanyóra áthelyezése, de akár esztétikai, vagy helytakarékossági szempontok is indokolhatják.

Fontos tudnivaló, hogy az ELMŰ előírása alapján csak az általa elfogadott, tipizált mérőóra szekrény szerelhető fel a villanyóra és a mérőhely egyéb berendezései számára.

További hasznos információ, hogy a villanyóra áthelyezéssel egy időben a mérőhely szabványosítását is el kell végezni.
A villanyóra áthelyezésekor az ELMŰ által preferált hely a lakáson kívül, lehetőleg az utcafront felé néző oldal, társasházak esetében a lépcsőház folyosója.
Társasházak esetében ettől eltérni csak akkor van lehetőség, ha műemlék jellegű épületben található.

További kérdéseivel, kéréseivel keressen bátran elérhetőségeinken.

 

Mi az a mérőhely szabványosítás?

Amennyiben az Ön villanyórája és a mérőhely egyéb alkatrészei tűz, vagy balesetveszély forrása lehet, valamint ha villanyóráját a szolgáltató 1 évnél régebben leszerelte, illetve a villanyóra áthelyezés alkalmával a mérőhelyet szabványosítania kell.

A mérőhely szabványosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a villanyórát a lakótéren kívül kell elhelyezni, egy dupla plombálási lehetőséget biztosító, az áramszolgáltató által elfogadott, úgynevezett tipizált mérőóra szekrény beépítésével.
Ezzel egy időben a mért és méretlen fővezeték (villanyóra előtti és utáni vezeték), valamint a csatlakozó vezeték (ELMŰ-s hálózat és az Ön lakása közötti vezetékszakasz) és ezek kötéseinek vizsgálatát, szükség esetén cseréjét is el kell végezni.

A régi, fa villanyóra szekrények mára elavultak, az elöregedett vezetékek kötései meglazulhatnak, ezzel nem csak komoly károkat okozva lakása elektromos eszközeiben, de akár tűzveszélyes, rosszabb esetben életveszélyes állapotot is okozhatnak.
A mérőhely szabványosítás alkalmával egy teljesen zárt, a villanyóra számára dupla plombálási lehetőséget biztosító, tipizált mérőóra szekrény kerül felszerelésre.

Vezérelt áram (éjszakai áram)

Azokban a lakásokban, ahol villanykályha, vagy villanybojler van felszerelve, jelentős összegeket takaríthat meg villanyszámláján, ha a nappali áram mellé vezérelt áramot is igényel.
A vezérelt áramnak ugyanis kedvező a tarifája, a folyamatos változása miatt nem írok árat, de körülbelül az elfogyasztott energia 30-40 %-a maradhat a saját zsebében.

Ez egyetlen, 120 literes villanybojler esetén havonta 3-5.000 Ft, évente 40-60.000 Ft megtakarítást jelenthet.
Amennyiben Önnek nappali áramról működik a villanybojlere, érdemes mérlegelni a vezérelt áram kiépítését, melynek bekerülési költsége általában 1,5-2 év alatt megtérül a villanyszámlán.

 

Mennyi időt vesz igénybe?

A teljesítménybővítéssel, mérőóra áthelyezéssel, visszakapcsoltatással és a vezérelt mérő hely (éjszakai áram)  kialakításával összefüggő munkák kivitelezése gyakorlott regisztrált villanyszerelőinknek köszönhetően 1 nap alatt elvégezhető.
Általánosságban elmondható, hogy a megrendeléstől számított 20 munkanapon belül megtörténik a teljes procedúra, beleértve a helyszíni felmérést, kivitelezést, a dokumentálást és ügyintézést, valamint a kismegszakító cseréjét, illetve a villanyóra felszerelését és az úgynevezett tipizált mérőóra szekrény plombálását.

Minden leendő és meglévő ügyfelünknek ingyenes helyszíni felméréssel és részletes árajánlat készítéssel állunk rendelkezésére Budapest kerületeiben.